söndag 8 januari 2012

Och så var julen slut

Även om det idag är en ganska gråmulen dag, så märks det att vi går mot ljusare tider. Den mysiga granen, ter sig inte så mysig längre, och barren rasar bara man tittar på den. Men nu har jag fått nog, idag ska den ut och alla julsaker skall packas ner, och så var denna julen slut.

I köket, ibland nerplockade julsaker, ligger det nybakade brödet som jag provbakade igår. Ett godkänt resultat, men nästa gång skall jag testa att baka brödet utan de malda brödkryddorna. Ni som vill testa får receptet här:

Bondbröd   2 limpor:

5 dl degvätska - vatten eller mjölk (jag valde mjölk)
2 msk matolja
25 g jäst
2 tsk salt
1 tsk citronsyra
1 tsk malda brödkryddor (kan uteslutas)
1/2 dl sirap
4 dl rågsikt
9 dl vetemjöl (spara 2 till utbakningen)

Värm vätskan till 37 grader och finfördela jästen i en degbunke, eller hushållsassistent. Tillsätt lite av vätskan och lös upp jästen. Tillsätt alla övriga ingredienser men spara 2 dl av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen länge och  väl och låt sedan jäsa övertäckt i 60 minuter. Knåda sedan degen till 2 limpor, tillsammans med resten av mjölet. Lägg dem i två avlånga formar och gör några avlånga skåror i limporna, med en vasskniv och strö över lite rågmjöl. Låt bröden jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk, grädda sedan limporna i nedre delen av ungnen i 200 graders värme (175 grader i varmluft) i 30-35 minuter.

Inga kommentarer: