torsdag 31 januari 2013

Ligister

Så var det detta med ligister.  De är ju inget vidare, ställer bara till med en massa problem och ofog för omgivningen. Jag har en hel hög med ligister i min trädgård. De skriker och lever runt så att fjädrarna yr. Jag pratar om skatorna som tagit min trädgård i besittning.

Vi har en del Thujor vid tomtgränsen, och dessa har fungerat som skatbon en tid. Det får plats en hel del skator i en Thuja har jag konstaterat. Nu har några skator ballat ur helt, och det är förmodligen de skatungarna som föddes i fjol som vuxit upp och blivit tonåringar. De är inte kloka helt enkelt.

Inte nog med att de kivas med varandra eller med småfåglarna runt omkring, utan de kan mycket väl ge sig på att börja reta Tinni och Majsan också. Tinni bryr sig inte ett skvatt om skatorna, men Majsan!!! Hon blir ursinnig och gör allt för att få tag på dom. Men skatorna nöjer sig inte med det, utan de har bestämt sig för att jäklas fullt ut och därmed ge sig på tomtägarna.

Jag har under en tid fört ett talgbollskrig med dessa ligister. Det har visat sig att de utvecklat ett smart sätt att plocka ner talgbollarna efterhand som jag hänger upp dem, för att sedan flyga iväg med dem.

Nu har jag lyckats binda fast dem så hårt att de ännu inte lyckats få loss dom - ger dom sig på den nya fodermataren som jag investerat i till småfåglarna. En liten tyngre sak som ser ut som en svamp - DEN har dom lyckats få loss och kastat på marken.

Det är ju inte en småfågel som vågar närma sig vare sig talgbollar eller fodermatare när ligisterna är ute, så in emellan så far jag ut och viftar bort dom, som OM det skulle göra saken bättre!


1 kommentar:

AnNie sa...

Hos oss har vi björktrastar som terroriserar katten genom att ( bajsa ) på den och allt annat som katten gömmer sig under, blä för ligister o terrorister i trädgården .
Svampfoder mataren var jättesöt, ha det gott.