Nu var jag sugen på vörtbröd och tänkte därför baka ett efter mitt eget recept. I fjol så bakade jag enligt receptet på Santa Maria's vörtkryddpåse, men jag tyckte det blev alldeles för kraftigt i smaken. Nu ville jag ha ett milt vörtbröd, vilket jag också fick genom att bara ta en liten mängd av kryddorna.
Här är receptet:

2 limpor
½ pkt jäst (blå)
1½ tsk salt
2 msk honung
4 msk matolja
4 dl ljummet vatten
200 g rågsikt (ca 4 dl)
250 g vetemjöl (ca 5½ dl)
2 dl russin
1 msk Santa Maria's Vörtkrydda
Gör så här:
Värm vattnet till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös den i lite av vattnet.
Tillsätt honung, olja, salt, russin, vörtkrydda och rågmjölet och arbeta samman.
Tillsätt sedan vetemjölet i omgångar och arbeta degen smidig i ca 5 minuter med hushållsmaskin, annars 10 minuter förhand.
Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.
Klä två avlånga bakformar med bakplåtspapper.
Ta och dela den färdigjästa degen i två delar och forma till limpor, lägg dem i formarna och låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader över/undervärme.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
2 kommentarer:
Är mjölmängderna riktig i förhållande till degspadsmängden?
Ja, det är mängden jag använde. Men man kan naturligtvis dra ner på den.
Skicka en kommentar