fredag 12 december 2014

Lussekatter

Så här dagen före lucia har jag ägnat mig åt lussekattsbak. Det finns ju en uppsjö av recept på lussekatter, men jag har fastnat för ICA:s recept med kvarg. Detta recept ger en saftig lussebulle som inte är så väldigt söt.

Jag har två tips till lussebullebaket och det är följande:

- Lägg russinen i blöt någon timma innan du ska baka

- Stöt saffranet i en mortel ihop med en tsk strösocker, till ett fint pulver. Ta sedan två teskedar cognac och blanda ut det i saffranet, innan du tillsätter det i degen.





LUSSEBULLAR MED KVARG
ca 30 st

50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran á 0,5 g
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
½ tsk salt
1 ägg
16 dl vetemjöl (=960 g)

Russin till dekoration
1 ägg till pensling

Gör så här:

Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat.
Stöt saffranet i en mortel enligt ovan.
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös sedan upp den med lite av mjölken.
Tillsätt sedan resten av mjölken, kvargen, ägg, salt och socker.
Klicka ner det rumsvarma smöret
Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen i maskin ca 6-8 minuter - förhand ca 10-12 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i ca 30 bitar. Forma varje bit till en lussekatt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner några av de uppblötade russinen i varje lussekatt.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa upp ägget och pensla varje lussekatt.
Grädda i ca 8-10 minuter tills lussekatten blivit gyllenbrun.
Låt svalna på galler övertäck med en bakduk.


Inga kommentarer: