Bara ordet JUL kan framkalla panik hos mig. Varje år - samma ångest!!
- Vad sjutton skall jag ge folk i julklapp???
Att rensa lingon minns jag som ett litet "slavgöra" från det jag var barn. Tro nu inte att jag fick tillbringa varje dag med att sitta och rensa lingon. På sin höjd rörde det sig om EN dag, men det räckte för mig. Inte nog med att man skulle ut i skogen och plockat dem, man skulle behöva rensa dom också, och det var INTE kul. Jag tyckte det tog evigheter. Solen sken och alla kompisarna var ute och hade roligt, och där satt jag och rensade lingon! Fy fabian vad livet var orättvist. Vad var det för fel på sylten som man köpte i affären???
Som vuxen kan jag skratta åt det hela, men då, när jag var runt tio, elva år - då var det verkligen INTE roligt!

Efter att ha rensat bären så sköljde jag dem i kallt vatten. Sedan varvade jag lingon och socker i en kastrull och tillsatte lite vatten, där fick de koka i 20 minuter under lite omrörning. Efter det så var de klara att hällas upp på noga rengjorda burkar, som jag för säkerhetsskull kört i ugnen i 15 minuter på 100 grader. Man vill ju inte riskera att sylten möglar på grund av dåligt rengjorda burkar.
(se recept längre ner på sidan)
Denna veckan skulle jag även visa upp mitt färdiga resultat på den stickade koftan. Tro det eller ej - koftan är klar!!
Nu skall jag bara kasta mig över nästa kofta som ligger halvfärdig i stickkorgen.
- Vågar jag nämna att det ligger ännu en kofta och väntar, även den halvfärdig??
Men om jag ligger i som en iller så kanske jag har två julklappar färdiga innan denna julen!! För den ena koftan vill jag nog behålla själv. Man märker att det snabbt börjar kylna av ute, i takt med att dagarna blir kortare, då kan det vara skönt att ha en hemmastickad kofta att dra om sig.
Recept på Mammas lingonsylt
1 ½ liter lingon (ca 1 kg)
8 dl strösocker (ca 700 g)
3 dl vatten
Rensa och skölj bären noga. Varva dem med sockret i syltgrytan. Tillsätt sedan vattnet. Hetta upp bären långsam och koka dem försiktigt i 15-20 minuter. Rör i bärmassan så värmen blir jämnt fördelad, Skumma och häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar. Tillslut dem. Denna sylt blir mycket hållbar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar