måndag 21 april 2014

Påsk och hemmabakad pizza

Så var annandag påsk snart till ända och därmed var påsken över för detta året. Men vilka dagar vi haft här nere i syd Sverige!! 

I lördags och söndags hade vi årets hittills varmaste dagar. Temperaturen var uppe i minst 20 grader! Tallen på tomten gick nästan bananas med att öppna sina kottar. Det knäppte och knakade för fulla muggar!


Både lördags- och söndagskvällen avslutades med grillning. På lördagen körde vi en marinerad fläskytterfilé och på söndagen så körde vi egna pizzor på grillen. Ni som inte provat detta - Gör Det!! De går absolut inte att jämföras med någon annan pizza!!

Har ni bara en grill med lock så är ni hemma - och gärna en pizzasten, som kan köpas i de flesta varuhus. Den gör att man får en underbart krispig botten.

PIZZA
-       Den godaste pizzan gör du själv! Lägg pizzan på en pizzasten och använd utegrillen som ugn.
Ingredienser:
Antal:
Tillagning:

½ pkt jäst (25g)
10 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl vatten
½ dl neutral olja
3 stora tunna pizzor Ø 30 cm eller 2 tjocka typ American Pan-pizza Ø 30 cm.
I utegrillen på ca 200-250º tills pizzan fått färg och ser genomgräddad ut, eller i varmluftsugn 225º i ca 15-20 min.

Gör så här:

Värm vattnet till 37°
Smula ner jästen i en degskål och rör ut den i lite vatten.
Tillsätt mjöl och salt och arbeta samman till en smidig deg i några minuter.
Jäs övertäckt i 45-60 minuter.

Dela degen i 3 jämnstora bitar och kavla ut dem på pizzastenen.
Bred ut ett jämt lager tomatsås (se recept) och lägg på önskade ingredienser och toppa med riven ost.

Tillbehör:

No1                                       No2                                        No 3

Svarta Oliver                      Svarta Oliver                       Röd paprika
Champinjoner skivade    Kantareller skivade             Champinjoner skivade
1pkt lufttorkad skinka       1pkt lufttorkad skinka         1 pkt vitlökssalami
Pesto                                    Mozzarella                           Lök tunt skivad   
Paprika                                                                                Mozzarella
Mozzarella                                                                              


TOMATSÅS
Ingredienser:
½ dl neutral olja
3 Schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
1 burk krossade tomater


½ dl soja
½ buljongtärning
1 tsk socker

Färska örter: timjan, oregano, rosmarin etc. Blanda gärna.
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i oljan. Häll över de krossade tomaterna, ketchupen och sojan. Tillsätt buljongtärningen, sockret och smaka av med salt och peppar. Sjud på låg värme i ca 8 minuter.

Hacka örterna och tillsätt dem, sjud ytterligare i ca 8 minuter.


Inga kommentarer: