tisdag 8 maj 2012

Symötesdag med Tvåändstickat på menyn

Denna symötesdagen hade jag tänkt ägna lite åt Tvåändsstickning. Jag halkade in på detta när jag gjorde ett besök hos Dödergök, som på sin sida presenterade denna stickteknik. Till er som ännu inte varit där vill jag ge rådet att titta in, hon har gjort så många otroligt vackra saker som bara måste ses.

Själv blev jag så inspirerad att jag införskaffade mig en bok i ämnet, som hette just Tvåändsstickat. Här presenteras inte bara hur sticktekniken går till, utan även lite bakgrundshistoria som är riktigt intressant.

Själv hade jag inte en aning om att kvinnorna förr i tiden stickade under tiden som de var ute och gick!! All tid skulle tas till vara. På sidan 13 kan man läsa följande:

"En kvinna i Gagnef i Dalarna, född 1890, berättade att hon som ung fick anmärkning av Mor för att hon bar harven fel, den skulle bäras under armen så man hade händerna fria för stickning".


Foto: Gerda Söderlund/Ur boken Tvåändsstickat


I boken presenteras en speciell garnkrok som man hängde garnet på. Denna krok sattes sedan fast i förklädet, och underlättade på så sätt stickningen under vandringen.

Ryss Anna på väg till fäbodarna med man och dotter.
Under vandringen förser hon strumpan med en ny fot av
ofärgat garn.
Text och bild från sidan 15 i boken Tvåändsstickat.
Ja, här finns mycket intressant att läsa och många fina bilder att titta på.

Medan jag håller på att läsa denna bok, så passar jag på att sticka en liten kofta till Isabelle. Jag tycker koftan och den matchande hatten är så otroligt söt så jag kunde inte låta bli. Halsduken som jag började på tidigare får faktiskt vänta lite, den behöver ju inte vara färdig förrän till jul!!

Mönster från Schachenmayr

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Verkligen intressant läsning:)

Ha en bra kväll!

Susanne sa...

Ja, jag kan verkligen rekomendera denna bok.

Fia sa...

Vad roligt med lite historia bakom stickningen.