tisdag 15 maj 2012

Lite mer om Tvåändsstickning

Så blev det äntligen symötestisdag. Denna dag passar verkligen till att sitta inomhus och knepa och knåpa. Det är en ruggig dag här nere i Skåne. Snålblåst och små regnskurar gör så att man hellre håller sig inomhus. Just nu paralellstickar jag, dvs. jag hoppar mellan två arbeten - barnkoftan och halsduken - som man brukar säga: - ombyte förnyar.

För övrigt så har jag blivit helt "såld" i min bok Tvåändsstickning som jag berättade om tidigare. Jag tänkte faktiskt bjuda på några rader ur boken här, till er som inte har möjlighet att köpa den.

Jag ser verkligen med beundran på dessa kvinnor som förr i tiden verkligen tog till vara på varje minut. I boken kan man läsa hur kvinnorna stickade medan de vallade kreatutren, samt under de pauser som uppkom vare sig det var utomhus eller inomhus.

Genom att läsa boken, så har jag lärt mig att tekniken tvåändsstickning ger ett tjockare men mindre elastiskt plagg.

De tvåändsstickade mönstren liknar korsstygn, och jag kan mycket väl tänka mig att dukar och andra textilier med korsstygn var en stor inspirationskälla till de tvåänsstickade plaggen, och även tvärtom förstås.


På förekommen anledning har jag tagit bort bild och textmaterial hämtade ur boken.

5 kommentarer:

Cat sa...

Va roligt! Vilken fin och intressant bild från Rörbäcksnäs (ligger bara några mil från där jag är född). Undrar vad de slöjdade för fint....???

johanna sa...

Det verkar vara en himla mysig bok det där! Jag är så himla imponerad av tvåändsstickning, en vacker dag ska jag lära mig det. Men först ska jag lära mig sticka "vanligt" ordentligt ;-)

meas vardag sa...

Härligt att hitta gamla böcker och se hur de gjorde förr. Så mycket fint och bra som glöms bort. Mycke gammal kunskap som behöver komma fram igen.

Otaliga projekt sa...

Jag har precis lärt mig tvåändsst och är helt såld på det. Men det tar sin modiga tid men när man väl har accepterat det, då är det väldigt meditativt.

StickLena =KnitLena sa...

Har du tillstånd att kopiera bilder och text från boken?