måndag 30 november 2015

Ostkaka

Hembakat är bäst - det gäller även för ostkaka!

Vi hade extra backup i köket eftersom vi passade Bellis och Vilgot. Bellis verkade dock lite skeptisk när vi sa vad vi skulle göra.
En koncentrerad Vilgot
kontrollerar så att allt går rätt till...
- Ostkaka - en kaka av ost!!

Nä, det var inte något Bellis trodde hon tyckte om. Inte för att hon inte gillar ost, för det gör hon, det
var nog mer tankekombinationen - ost och kaka
som hon inte riktigt fick ihop.

Men efter lite förklaringar om att det bara liknar
ost så blev hon genast lite mer positivt inställd.

Vi tyckte inte det var någon större idé att förklara
att man använde ostlöpe i tillagnings-processen, det kanske vi kan ta nästa gång.

Det man ska tänka på när man gör ostkaka, är att
man skall ha gott om tid! Själva jobbet är inte speciellt betungande, men det är mycket väntetid, för ostkaka är inget man stressar fram. Men med lite stickning eller annat handarbete, eller kanske en bra bok, så går tiden snabbt

Ostkaka kan med fördel också vara ett alternativ till julgröten, för dom som inte gillar den! Annars passar den precis lika bra, närhelst sugen sätter in! Om ändå tänker göra ostkaka, föreslår jag att man gör dubbel sats, eftersom den går alldeles utmärkt att frysa!

Recept

Ca 6 port.

3 l mjölk (3%)
¾ dl vetemjöl
1 msk ostlöpe (brukar finnas i butikens ostavdelning).
1 dl sötmandel
2 bittermandlar
3 ägg
½ dl socker
3 dl grädde

Gör så här:

Steg 1.
Vispa ut mjölet i 1 dl av den kalla mjölken.
Häll resten av mjölken i en stor gryta och värm den till mellan 34-37 grader - Obs! Inte mer än 37!
Vispa därefter ner mjölredningen.
Tillsätt ostlöpen i en fin stråle och vispa mycket kraftigt, låt grytan stå med lock i rumstemperatur i 45 minuter.

Steg 2.
Efter 45 minuter vispas blandningen så den delar på sig. Låt därefter stå i ytterligare 30 minuter.
(Skulle inte blandningen ha "skiktat" sig, värmer du upp alltsammans igen till 34-37 grader och tillsätter en ny mängd ostlöpe. Låt stå ytterligare 45 minuter med lock i rumstemp, gör sedan om steg 2.

Undertiden maler du bittermandeln och ½ dl av sötmandeln. Den andra halvan hackar du grovt, den kan förvisso malas den också, men jag tycker det är gott med lite större mandelbitar i.

Steg3.
Nu är det dags att sila ostmassan genom en silduk - eller en ren handduk som du lägger i ett durkslag.
Krama sedan ostmassan hårt med händerna, för att få ut så mycket av vasslen som möjligt, lägg sedan ostmassan i en stor skål och rör runt i den.

Vasslen skall sedan slängas bort - MEN den kan med fördel återbrukas och användas som degspad vid bröd och bullbak, där den ersätter vattnet.

Vispa ihop ägg, socker och grädde och rör sedan ner mandeln, både den hackade och den malda. Rör runt så att allt blandas väl.

Smörj in två ugnsformar, eller aluminiumformar och fördela smeten i dessa.
Grädda formarna i nedre delen av ugnen med över/undervärme i 175 grader i ca 60 minuter.

Håll koll så att de inte bränns, i så fall täck över formarna med ett fuktat bakplåtspapper.
När ostkakorna "stannat" och inte är rinniga i mitten är de färdiga.

Servera dem ljumma med vispad grädde och en god sylt.

Inga kommentarer: