torsdag 26 januari 2017

Kycklingfilé med grönsaker och nudlar

Även om vi går mot ljusare tider, så är det en bit kvar innan vi kan njuta av den riktiga vårvärmen. Vårkänslorna som jag hade för några veckor sedan är puts väck! Vi har nu haft flera dagar med grått, grått och åter grått väder. Det tunga grå ligger som ett lock på himlen och gör kroppen tung och trött. Det känns som om man inte riktigt hinner vakna till liv, innan det är dags att gå och lägga sig igen.

När man nu känner sig hopplöst tung, grå och trött så saknas all tillstymmelse till inspiration, what so ever! Som när man skall planera vad man skall äta till middag. Jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte sliter på ordet veckomatsedel, men lite planering och framförhållning brukar jag ha. Men nu när inspirationen och idénivån ligger nere på noll, så blir allt genast mycket svårare.

Man öppnar kylskåpet, stänger dörren, öppnar igen...funderar....stänger....!

- Det måste bli något snabbt, lätt, intelligensbefriande men ändå gott och nyttigt. Kycklingfiléerna som ligger i sin förpackning tittar lite fundersamt på mig och jag tycker mig höra den viska:

- Please, please ta mig....min datum börjar löpa ut.....

Det får bli så! Kyckling och ......?? Nederst i kylen liggen en halvvissen stackars purjolök och skäms. Paprikan ser dock lite gladare ut. Så vad göra...??

- Wokad kyckling med grönsaker och nudlar är ju inte fy skam! Men jag äger ingen wok, däremot en alldeles vanlig stekpanna som får duga till ändamålet.

Kycklingfilé med grönsaker och nudlar 

ca 400 g kycklingfilé (eller 3 hela filéer )
2 morötter
1 st röd lök
2 st vitlöksklyftor
1 liten purjolök
1 röd paprika
100 g cashewnötter (naturella)
75 g sockerärtor
1 msk kinesisk soja
½ tsk Sambal Olek
2 dl vatten
Rapsolja eller annan olja till stekning.
250 g Äggnudlar
(TIPS! Dela gärna de torra nudlarna i lite mindre knyten, före kokningen så slipper du en stor nudelhärva).

Skiva ner kycklingfilén i bitar, fräs dem på hög värme i matoljan tills bitarna fått färg runt om.
Skala och skiva morötter, purjolök, rödlök och fräs dem ihop med kycklingen.
Hacka vitlöksklyftorna grovt och rör ner dem i kycklingen, tillsammans med sojan och  Sambal Olek. Fräs samman allt och tillsätt vattnet, rör om och låt puttra i 5 minuter på medellåg värme.

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. När nudlarna är färdiga häller du upp dem i en stor skål.

Häll kycklingblandningen över nudlarna.

Häll ytterligare lite olja i stekpannan.

Skiva paprikan i bitar och fräs upp den tillsammans med sockerärtorna och cashewnötterna på hög värme i ca 2 minuter, häll dem sedan i nudelskålen och rör om så att allt blandas.

Servera med ev. lite extra soja

Inga kommentarer: