lördag 17 augusti 2013

Gurkinläggning - En av årets höjdpunkter!

Jag tycker vi skulle ha "en gurkans dag". Vi har ju så många andra "dagar" så varför inte? Idag har jag lagt in mina älskade ättiksgurkor. Jag har skrivit om det tidigare, men jag måste göra det igen.

Jag vet att en del tycker att det är alldeles för jobbigt och bökigt att göra detta, det tar tid och det blir kladdigt och det är inte värt besväret.

- Bla..bla...blaaa! Säger jag!

Receptet jag utgår ifrån är så oerhört enkelt, och man får gurkor som är helt underbart goda. Och om någon påstår att skrubba gurkor är tråkigt och enformigt, så gör som jag:

Koka en kopp kaffe eller te, sätt på lite skön musik, sätt dig i en skön fåtölj på altanen, trädgården, balkongen eller var man nu vill sitta.

Placera en spann med vatten mellan benen och en skrubborste i handen och sätt igång och skrubba!

När gurkorna är sköljda så skivar jag dem tunt. Har du bråttom så använd en matberedare med skärskiva, men du får finare skivor om du använder en mandolin - MEN AKTA FINGRARNA!

De färdigskivade gurkorna lägger jag i en stor spann, och där förvarar jag dem tills de tar slut. Jag lägger bara gurkor på burkar när jag skall ge bort dem, eller fylla på någon burk som blivit tom.

Här kommer receptet:

Susannes inlagda gurkor

2 kg Inläggningsgurkor
2 msk gula senapsfrön
1 kg socker
½ dl salt (75 g)
1½-1,6 dl ättika 24%
1 hel pepparrot ca 7 cm
Dillkronor
Varva gurkor med socker, salt, dillkronor och senapsfrön samt den skalade pepparroten som är skuren i bitar.
Häll över ättikan..
Ställ gurkorna svalt, och rör om med jämna mellanrum tills allt socker och salt har löst sig och lagen är klar.
Förvara gurkorna svalt.

Inga kommentarer: