tisdag 23 april 2013

Husmoderns Presentbok

Jag har haft en gammal stickbok liggandes där hemma - Husmoderns Presentbok Stickat och Virkat.
Det är en bok med lite illustrationer, mönster och förklaringar i hur man stickar olika plagg.

Så i helgen började jag bläddra lite i den och fann till min förvåning att inget av plaggen hade någon storlek. Jag kunde inte heller hitta någon storleksguide eller måttabell. Hur bar man sig åt då för att få ett plagg som passar? Exempelvis "mönster till stickad byxa till pojke på 3 år" - är det en smal liten pojke eller en välväxt liten krabat, som mer än väl fyller ut sina kläder, som byxan skall passa till?

Det var förmodligen väldigt mycket mätande på den tiden.
De stickade några varv - mätte - och fortsatte sticka några varv igen.

Idag har vi ju våra storlekar angivna i de flesta mönster, men även dom kan ju vara missvisande ibland, trots att man kontrollerat sticktätheten.

I alla fall så fastnade jag för ett mönster på en stickad sjal som kunde passa bra till sommaren, som förhoppningsvis skall dyka upp någon gång. Jag har lite lingarn liggande som jag tänkte kunde passa utmärkt till detta mönster. Så det är vad jag hittar på just nu, jag har faktiskt lagt mitt sockstickande åt sidan så länge. Jag är ju en sådan person som måste ha några arbeten igång samtidigt - fråga mig inte varför - jag bara är sådan.

5 kommentarer:

myrica sa...

vilken härlig bok, det är ju så trevligt med dessa gamla böcker

x-handarbete-pyssel sa...

Låter som en härlig sommarsjal!
Verkligen fint mönster!

Trixiyo sa...

Ska bli kul å se den klar sen ser ut som ett jättefint mönster :)

Karin-Ida sa...

underbar!

Eva sa...

Vad kul!
Jag har just "bokat" ett gäng stickbilagor från Femina, 1940 och -50-tal. Mycket nyfiken på dem, än mer nu efter din storleksupptäckt:)