torsdag 22 december 2016

Senap söt-stark

Idag kokas det senap i huset. Det är ganska märkligt att man oftast gör senap till jul - varför man undra. Att göra egen senap är både lätt att göra, sedan så smakar den bra mycket bättre än köpt.

Det receptet jag går efter är enkelt att följa och ger ca 3 dl färdig senap.

SENAP SÖT-STARK


½ dl bruna senapsfrö
½ dl gula senapsfrö
2 dl vatten

Häll fröna i en liten kastrull och häll på vattnet så att det precis täcker fröna.
Koka upp men se till så att det inte kokar torrt, i så fall späder man med lite extra vatten.
Sjud på svag värme i ca 10 minuter, rör om lite då och då. Låt fröna svalna.

Häll de avsvalnade senapsfröna i en mixerskål och tillsätt

½ dl vatten
½ tsk salt
1 msk ättikssprit 12%
4-6 msk råsocker

Mixa samman till en så slät - eller så grov senap - som du vill ha.

Tillsätt ½ dl raps- eller solrosolja droppvis och mixa hela tiden.

Smaka av med ev. mer råsocker, salt och ättikssprit, häll upp senapen i en burk med lock.

Nu skall senapen stå och dra någon dag. Ev. får man tillsätt mer av sockret, saltet eller ättiksspriten, när senapen "landat". Det tar någon dag för den, att nå sin fulla smak.

Skulle man nu tycka att senapen blivit för stark, kan man blanda ut den med lite vispad grädde eller lite crème fraiche.

Inga kommentarer: