söndag 6 september 2015

Fläskpannkaka

Förr när jag växte upp så talade man om söndagssteken, en maträtt som stack ut lite extra mot veckans övriga maträtter. Söndag innebar ledighet och avkoppling, om man inte arbetade inom polisväsendet, sjukvården, brandförsvaret eller andra viktiga områden. Och man var verkligen ledig och kunde ta tiden att umgås med familjen. Om söndagarna så höll butikerna stängt, ja det fanns faktiskt en lag om det, om jag inte är helt ute och cyklar. På vardagarna  stängde butikerna klockan 18.00, på lördagarna stängde de klockan 13.00 och tänk - vi överlevde!!

Idag håller butikerna öppet nästan dygnet runt, alla dagar i veckan. Tiden att umgås med varandra har splittrats upp i träningar, shopping och en massa annat. Söndagssteken har förlorat sin status och bytts ut till något annat, så även hos mig. Idag blev det Fläskpannkaka, men smakmässigt så står den sig ganska starkt jämtemot steken! Fläskpannkakan jag gör skiljer sig lite mot kokböckernas recept. Jag vill ha en mättande Fläskpannkaka med salt, knaprigt fläsk.


Fläskpannkaka - nästan lika gott som
söndagsstek.

Fläskpannkaka

4-personer

4 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 dl vispgrädde
4 dl mjölk
2 paket bacon

Vispa ägg och salt.
Tillsätt vetemjölet och vispa kraftigt så inga klumpar bildas.
Tillsätt grädden och mjölken och vispa till en jämn smet.
Låt stå och svälla några minuter.

Under tiden som smeten sväller så skivar du ner baconet i
1½ cm stora bitar.
Stek baconet knaprigt och salta det sedan lite lätt.
Häll baconet och fettet som blivit efter stekningen i en ugnsfast form.
Häll över smeten och rör om lite lätt med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter i 200 graders värme.
Kontrollera att pannkakan är färdig genom att sticka en gaffel i pannkakans mitt.
Vätskar den sig så grädda den ytterligare några minuter.
Pannkakan skall vara fast när den är färdig.
Servera pannkakan varm med lingonsylt och njut!






Inga kommentarer: