söndag 7 juni 2015

Franskbröd

- eller formfranska. Ja, det finns säkert fler namn på detta superenkla, men otroligt goda bröd. Ett franskbröd smakar enligt min mening, allra bäst nygräddat. Har det gått en dag eller två, och man har lyckats få en bit bröd över, ja, då kan man med gott samvete rosta några skivor, vilket är minst lika gott.

Detta receptet burkar jag använda, av det får man ut två limpor.

Franskbröd

50 g jäst
5 dl vatten
50 g smör
2 tsk salt
1 msk strösocker
750 g vetemjöl special
Vallmofrö

Gör så här:

Låt smöret bli rumstempererat.
Värm vattnet till 37 grader, lös sedan upp jästen i lite av vattnet, i en degskål.
Klicka ner smöret.
Tillsätt sedan mjöl (spara 1 dl av mjölet till utbakningen), socker och salt och arbeta ihop till en smidig deg.

Låt jäsa övertäck i 40 minuter.

Ta upp degen och arbeta snabbt ihop den till två limpor som läggs i vars en bakpappersklädd, avlång bakform.
Pensla med ljummet vatten och strö vallmofrö över varje limpa.

Jäs övertäckta i 60 minuter.

Grädda limporna i 225 grader, i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
Låt svalna på ett galler under en bakduk

Inga kommentarer: