söndag 31 maj 2015

Mors Dag och husmors goda råd

Idag är det mors dag och mammor firas runt om, i vårt avlånga land. Så vad kan väl vara mer passande än ett litet tips ur boken "Husmoderns Hemkurer och Goda Råd"? Detta är en handbok för hemmet som tryckts och givits ut 1932. Boken som jag har är den sjätte utgåvan så jag antar att den var en riktig bestseller, när den kom ut på marknaden.

Under kapitlet "BAD" kan man läsa följande:

"För att bevara sin hälsa och hålla sig vid full vigör bör därför varje människa vårda sin kropp och hålla den noggrant ren. Häremot syndas mycket, beroende till största delen på okunnighet om hur stor betydelse för hälsan den yttre renligheten är men även på lättja och likgiltighet."

"När man alltså vet att hudens absoluta renhet är ett villkor för hälsa, så inses lätt av vilken betydelse ett dagligt bad eller en daglig heltvättning är. Därtill göra de huden smidig, hullet fast. lederna mjuka och hela kroppen sund. Ett varmt bad bör tagas på morgonen eller under dagens lopp, ty det är alltför stimulerande på aftonen och hindrar sömnen att infinna sig."

Så till alla mammor: - ni är absolut värda ett avkopplande bad och här kommer ett tips ur boken:

"Aromatiskt bad"


220 gr. lavendel
220 gr. timjan
220 gr. rosmarin
14 gr. stötta nejlikor
'14 gr. stött kanel
14 gr. torkad pepparmynta

Alla ingredienser läggas att draga två timmar i hett vatten; silas. 
Som tillsats till badvattnet är detta uppfriskande  och tillika desinficerande.

Känner man sig lite hängig kanske ett tips på ett "Stärkande bad" kan vara aktuellt:

"Stärkande bad"
50 gr. svavelsyrad kali
100 gr. enkelt kosyrat natron
40 gr. gelatin.

Gelatinet löses i 1/4 liter hett vatten, det övriga tillsättes och lösningen blandas i badvattnet. Är särdeles stärkande för bleksiktiga, svaga och blodfattiga personer.

Så Grattis alla mammor i vårt avlånga land, jag önskar Er alla en riktigt skön och avkopplande dag.
Inga kommentarer: