tisdag 10 februari 2015

Susanne's citronkyckling

Bra råvaror måste få kosta....eller.....?? Sist jag var och handlade, så hade jag skrivit hel, färsk kyckling på handlelistan. Framme vid kycklinghyllan så blev det stopp - skulle jag köra det billiga kycklingalternativet eller skulle jag dra till med det lite dyrare? Valet blev enkelt, för framför mig låg några majskycklingar från Bjäre. För mig så står Bjärefågel för djurvänlighet, miljötänk, kvalité och bra råvaror överhuvudtaget.

Uppfödarna som levererar till Bjärekyckling har en del krav på sig. Alla kycklingar måste ha gott om utrymme och alltid ha tillgång till vatten och mat. Uppfödarna måste också finnas i närheten av företaget, eftersom långa transporter är en belastning, inte bara på kycklingarna, utan också på miljön. Sådant uppskattar jag som konsument och då gör det mig inget att kycklingen, i detta fallet, kostade 20 kronor mer per kilo. Jag tror att vi konsumenter har en benägenhet att stirra oss lite blinda på priset, istället för att se till vad vi får för pengarna - även om det bara rör sig om en tjuga. För mig så kommer kvalité och miljötänk före priset, kanske för att jag har råd till det, men det borde vara en rättighet för alla.

Min lilla majskyckling resulterade i en saftig och välsmakande middag, gjord på mitt eget hitte-på-recept.

Susanne's citronkyckling

Du behöver:

1 hel majskyckling
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk rosmarin
1 dl färsk timjan
1 tsk svartpeppar
½ msk oregano
½ msk basilika
1 msk havssalt.
1 citron
50 g smör
½ dl rapsolja
1 Stekpåse

Låt smöret bli rumstempererat rör sedan ihop det med rapsoljan.
Pressa vitlöken och blanda ner den i smöret.
Tvätta citronen noga och riv skalet på hela citronen. Dela den sedan på mitten och pressa ner saften i smörblandningen ihop med det rivna skalet.
Hacka örterna och blanda även ner dessa.
Tillsätt sedan svartpeppar, oregano, basilika och havssalt.

Tryck in citronhalvorna i kycklingen och lägg den sedan i stekpåsen.
Gnugga in örtsmörsblandningen runt hela kycklingen.
Förslut påsen och lägg den på en plåt.
Grilla i mitten av ugnen i 200 grader i ca 60 minuter.

Sås:
När kycklingen är färdig, klipp ett litet hål i ena hörnet av påsen och häll ut vätskan i en kastrull.
Tillsätt 3 dl vispgrädde och 2 dl mjölk.
Koka upp, smaksätt med ev. mer salt och lite vitpeppar.
Red såsen med 1½-2  msk maizenastärkelse utrörd i lite kallt vatten.

Servera med ris och sallad.





Inga kommentarer: