lördag 4 oktober 2014

Kanelbullensdag


Idag firas Kanelbullensdag och det bakas hej vilt i köken, runt om i vårt avlånga land.

Jag, som en modern husmor, kan ju inte vara sämre, utan drar mitt strå till stacken och presenterar här mitt favoritrecept på denna lyx.




KANELBULLAR

En underbar vardagslyx.
Ca 40 st

Ingredienser:

5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 tsk stött eller malen Kardemumma
800 g vetemjöl (ca 14 dl)

Fyllning:

Här går man efter tycke och smak men jag använder ungefär till varje degplatta:
100 g smör
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Pensling:

1 ägg
2 tsk vatten
½ tsk salt

Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat.
Värm mjölken till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degskål, tillsätt sedan resten av mjölken.
Klicka i smöret.
Tillsätt sedan sockret, kardemumman, saltet och nästan allt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och jäs i ca 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta, ca ½ cm tjock - tillsätt ev. lite av det sparade mjölet.

Fyllning:
Bred ut ett lager av det rumstempererade smöret, pudra över 1 msk vaniljsocker per utbakad platta. Strö sedan över kanel och strösocker i ett jämnt lager - här är sparsamhet inget plus!

Vik degplattan dubbel och rulla sedan ihop den till en rulle.
Vispa ihop äggstrykningen och dra ett penseldrag där rullen går samman.
Skär ut bullar, ca 2 cm tjocka och lägg dem med snittytan neråt i pappersformar.
Pensla dem med äggstrykningen.
Ställ in plåten med bullarna i den kalla ugnen och jäs i ca 30 minuter.

När bullarna jäst färdigt så tar du försiktigt ut plåtarna och sätter igång ugnen.

Grädda bullarna i ca 8 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg i 225 grader varmluftsugn/250 grader över/undervärme.

Inga kommentarer: