onsdag 6 augusti 2014

Björnbär - det blåa guldet

På andra sidan vägen finns en hästhage, som för tillfället är tom på hästar, men full av Björnbär. Det måste vara ett bra Björnbärsår i år, för så mycket bär på en och samma plats, har jag inte sett på länge.
Björnbär - det blåa guldet!
Jag och min dotter gick ut för att plocka lite bär, men när vi såg hur mycket där fanns så vände vi tillbaka och hämtade en 10 liters spann - man måste passa på när tillfälle ges. Den spannen fyllde vi snabbt! 

Det får nog bli en vända till ut till hagen, för Björnbär är vi inte bortskämda med i vår familj.

I kylskåpet hade jag två smördegsplattor som blivit över från dagen innan, samt lite hallon. Och i Kajsa Warg's anda så gjorde jag en "man tager vad man haver-kaka". Hur enkelt som helst och hur gott som helst. 
Det blev nästan som en kombinerad bakelse/wienerbröd fast godare.


Susanne´s snabba Hallon och Björnbärskaka
4-pers

2 smördegsplattor
2-3 msk råsocker
2 dl Björnbär
2 dl Hallon

Skölj och snoppa bären och låt dem rinna av en stund.
Lägg smördegsplattorna omlott på ett bakplåtspapper och kavla ut dem till en stor platta 
- inte allt för tunt.
Lyft över pappret med degen på en plåt.
Strö över sockret.
Fördela bären över degen.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter - eller tills degen fått en gyllene färg.
Skär i lagom stora bitar och servera den ljummen. 
Kakan behöver inte något annat än en nybryggd kopp kaffe!








Inga kommentarer: