tisdag 5 augusti 2014

Nyponsoppa

Nyponrosen -
Den nyttiga lilla rosenbusken!
Nyponbusken, som hos många betraktas som ett ogräs, kan bli en riktig tillgång, det kan jag skriva under på.


Jag trodde det skulle vara krångligt att göra egen nyponsoppa, men icke! Hur enkelt som helst och god blir den också. 

Jag läste att vissa nypon har en extrem hög halt av C-vitamin, där 2 dl nyponsoppa kunde motsvara 40 apelsiner! Exakt vilka nyponsort det var, vet jag inte, men överlag så är nyponen rika på både C-vitamin och Karotén. 

Väljer man dessutom att kokar soppan själv, så slipper man en massa E-nummer och andra tillsatser.

 

Hemmagjord nyponsoppa slår allt!
 

Recept på Nyponsoppa
 
Ca 1 liter

12 dl färska nypon (snoppade men inte rensade)
1½ liter kallt vatten
1½ dl strösocker
1½ msk potatismjöl

Gör så här:

Snoppa och skölj nyponen.
Häll upp vattnet i en stor kastrull och koka nyponen i 20 minuter.
Häll över de kokta nyponen i en mixer och tillsätt 6 dl av det kokta nyponvattnet
- spara det resterande vattnet.
 
Mixa nyponen till en tjock massa, späd med mera vatten ifall det behövs.
Passera den mixade massan genom en finmaskig sil för att få bort skalrester och kärnor.
Blanda ut den passerade purén med lite av nyponvattnet till ca 1 liter soppa.
Tillsätt strösockret och ge soppan ett uppkok.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt det i en fin stråle under omrörning.
Låt soppan få ett nytt uppkok och tag sedan av den från spisen.
Tillsätt ev. mer socker om så önskas.
Servera soppan ljummen med en klick vaniljglass eller vispad grädde och hemmagjorda minibiskvier.


Inga kommentarer: