lördag 14 januari 2012

Energin den flödar, både ute och inne....

När jag kom hem i torsdagseftermiddag, såg jag att vårlökarna som jag grävde ner i höstas, börjat titta upp lite nyfiket i rabatterna. Visserligen bor jag i södra delen av landet, men är det inte lite väl tidigt? Jag hoppas att de nyfikna rackarna tar tid på sig, för jag vill ju inte att de kommer upp för tidigt och sedan fryser ihjäl mitt i sin blomning.

Det är minsan inte bara vårlökarna som har vaknat, även jag har fått en extra energikick. Jag vet inte av vad, men jag håller tummarna att det håller i sig. När jag nu äntligen fått den där extra kicken i kroppen, så tänkte jag, att det måste jag ju dra nytta av. Så när jag i torsdags läst igenom det senaste numret av min Allerstidning, så bestämde jag mig - det skulle bli ett GI-brödbak och sedan en marmeladkokning. Båda recepten hittade jag i tidningen.

- GI-bröd...! Visst klingar det lite extra...? Ett av de senaste begreppen inom viktminskningsområdet.
- Men hallå i löken, vill jag säga till alla GI-hitte-på:are. Jag skulle vilja kalla det SF-bröd!
SF som i SUNT FÖRNUFT. För om man läser i receptet så hittar man följande:

vatten - något som funnits på vår jord sedan urminnestider
dinkelflingor - vad jag läst så var väl dinkel det som våra stenålderssläktingar odlade och åt när de blivit bofasta?
linfrön - lin har säkerligen funnits på vår jord i ett antal tusen år
rågmjöl - ja, det är väl som dinkeln kan jag tro
honung - jag antar att bin och getingar funnits på vår jord långt innan den moderna människan gjorde entré på planeten.
salt - förmodligen lika gammalt som vattnet
russin - ja, russin jag vet inte hur gammalt det kan vara, men jag gissar att russinet ligger i samma klass som linfröet. Sedan återstod bara jästen och vetemjöl special - något som jag antar, har gjort sitt intåg efter att den moderna människan börjat med sina påhittigheter.

Så vad jag kan se så är GI-bröd inget annat än ett helt normalt bröd utan några som helst konstiga tillsatser, men det är mina tankar och funderingar.

I alla fall, GI-brödet krävde lite förberedeler, man skulle först göra en skållning och en snabbsurdeg. Detta tog sammanlagt cirka fem minuter, efter att vattnet kokat upp. Jag säger det, för att ni som tänker - nä, fy vad jobbigt - tänk inte så!! Det är jätte enkelt och kräver minimalt med arbete. Först gjorde jag skållningen, sedan snabbsurdegen. (Recepten finns längre ner på sidan), sedan så lämnade jag skålarna på köksbänken, och gick och lade mig.

Fredagen är min lediga dag, och vilken dag sen, som jag vaknade till! Strålande sol och vindstilla, inte konstigt att lökarna vill upp och sola sig. Även jag hade lust att gå ut och sätta mig i solen med mitt kaffe, men jag hade andra sysslor inplanerade, och först skulle det bakas bröd! Under tiden som bröden jäste så förberedde jag för marmeladen. Jag lade ner lite extra energi på att pilla bort så mycket av det "vita" runt apelsinerna som jag bara kunde, för jag ville undvika att få en besk marmelad. Ni som inte har tidningen men ändå vill prova, hittar recepten lite längre ner.

Snabb, nyttigt och gott. Efter någon minuts
koktid i buljong, så mixas soppan slät och den
är färdig att äta.
Jag måste säga att resultaten blev till mycket stor belåtenhet. Brödet blev saftigt och gott, och tillsammans med marmeladen så blev det en riktig höjdare!
Som avslutning på en redan perfekt köksdag, så gjorde jag en broccolisoppa, snabbt, nyttigt och gott!



Citrusmarmelad med whiskey (recept hämtat ur Allers nr 3/12)
ca 1 liter

6 st apelsiner
2 lime
4 dl vatten
1 kg syltsocker
3/4 dl whiskey   (jag uteslöt whiskeyn)

Tvätta apelsinerna och limen noga. Skär dem i halvor och pressa ut saften i en gryta.
Ett tips!
Vänd burkarna upp och ner direkt efter att de blivit fyllda,
då pressas luften ut, och hållbarheten blir lite längre.
Hacka skalen och fruktköttet i en matberedare. (Jag tog bort så mycket av det vita som jag kunde hitta, eftersom jag inte ville ha någon besk marmelad). Lägg ner frukthacket i grytan och tillsätt vatten och låt koka unde lock i 10 minuter.
Rör ner syltsockret och låt koka i 5 minuter under omrörning. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll i whiskeyn.
Häll upp marmeladen i varma och noga rengjorda burkar och förslut. Förvara marmeladen svalt, öppnad burk förvaras i kylskåp.


GI-Bröd (recept hämtat ur Allers nr 3/12)

2 bröd
DAG 1
Skållning:
3 dl vatten
3 dl dinkelflingor
1 dl linfrön
Snabbsurdeg:
4 dl vatten
5 g jäst
3 dl grovt rågmjöl
1 dl russin eller finhackade torkade aprikoser
DAG 2
Deg:
15 g jäst
1 msk honung
1 ½ tsk salt
2 msk smör (rumtempererat)
ca 6 dl vetemjöl special
Garnering:
Dinkelflingor

DAG 1
Skållning: Blanda dinkelflingorna och linfröna i en skål, häll över det kokande vattnet. Rör om och täck skålen med plastfolie eller annat lock.
Snabbsurdeg: Blanda rågmjöl, jäst och russin (eller aprikoser) i en skål, häll över vattnet och rör om noga. Täck skålen på samma sätt som den andra.

DAG 2
Häll ner skållningen och snabbsurdegen i en matberedare, eller degbunke. Tillsätt jäst, honung, salt, smöret och mjölet och arbeta samman degen i 8 minuter. Arbetar du förhand så knåda något längre tid. Täck degen och låt jäsa i 40 minuter.
Stjälp sedan upp degen och dela den i två delar. Knåda ihop den till en limpa (degen är ganska kletig, men jobba den lite lätt och rulla den sedan i lite mjöl, så går den lätt att lyfta). Lägg limporna i vars en avlång form. Pensla med kallt vatten och strö över dinkelflingor, tryck till dem lite lätt så att de fastnar i degen.
Låt jäsa i 30 minuter. Sätt in de färdigjästa bröden i 250 graders ugn, och släng in en ½ dl vatten i botten på ugnen och stäng ungsluckan. Ångan som bildas gör att bröden jäser upp fint. Grädda i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda ytterligare i 30 minuter. Stjälp upp de nygräddade bröden ur formarna, och låt kallna utan bakduk om du vill ha en knaprig skorpa.





Inga kommentarer: