måndag 30 november 2015

Ostkaka

Hembakat är bäst - det gäller även för ostkaka!

Vi hade extra backup i köket eftersom vi passade Bellis och Vilgot. Bellis verkade dock lite skeptisk när vi sa vad vi skulle göra.
En koncentrerad Vilgot
kontrollerar så att allt går rätt till...
- Ostkaka - en kaka av ost!!

Nä, det var inte något Bellis trodde hon tyckte om. Inte för att hon inte gillar ost, för det gör hon, det
var nog mer tankekombinationen - ost och kaka
som hon inte riktigt fick ihop.

Men efter lite förklaringar om att det bara liknar
ost så blev hon genast lite mer positivt inställd.

Vi tyckte inte det var någon större idé att förklara
att man använde ostlöpe i tillagnings-processen, det kanske vi kan ta nästa gång.

Det man ska tänka på när man gör ostkaka, är att
man skall ha gott om tid! Själva jobbet är inte speciellt betungande, men det är mycket väntetid, för ostkaka är inget man stressar fram. Men med lite stickning eller annat handarbete, eller kanske en bra bok, så går tiden snabbt

Ostkaka kan med fördel också vara ett alternativ till julgröten, för dom som inte gillar den! Annars passar den precis lika bra, närhelst sugen sätter in! Om ändå tänker göra ostkaka, föreslår jag att man gör dubbel sats, eftersom den går alldeles utmärkt att frysa!

Recept

Ca 6 port.

3 l mjölk (3%)
¾ dl vetemjöl
1 msk ostlöpe (brukar finnas i butikens ostavdelning).
1 dl sötmandel
2 bittermandlar
3 ägg
½ dl socker
3 dl grädde

Gör så här:

Steg 1.
Vispa ut mjölet i 1 dl av den kalla mjölken.
Häll resten av mjölken i en stor gryta och värm den till mellan 34-37 grader - Obs! Inte mer än 37!
Vispa därefter ner mjölredningen.
Tillsätt ostlöpen i en fin stråle och vispa mycket kraftigt, låt grytan stå med lock i rumstemperatur i 45 minuter.

Steg 2.
Efter 45 minuter vispas blandningen så den delar på sig. Låt därefter stå i ytterligare 30 minuter.
(Skulle inte blandningen ha "skiktat" sig, värmer du upp alltsammans igen till 34-37 grader och tillsätter en ny mängd ostlöpe. Låt stå ytterligare 45 minuter med lock i rumstemp, gör sedan om steg 2.

Undertiden maler du bittermandeln och ½ dl av sötmandeln. Den andra halvan hackar du grovt, den kan förvisso malas den också, men jag tycker det är gott med lite större mandelbitar i.

Steg3.
Nu är det dags att sila ostmassan genom en silduk - eller en ren handduk som du lägger i ett durkslag.
Krama sedan ostmassan hårt med händerna, för att få ut så mycket av vasslen som möjligt, lägg sedan ostmassan i en stor skål och rör runt i den.

Vasslen skall sedan slängas bort - MEN den kan med fördel återbrukas och användas som degspad vid bröd och bullbak, där den ersätter vattnet.

Vispa ihop ägg, socker och grädde och rör sedan ner mandeln, både den hackade och den malda. Rör runt så att allt blandas väl.

Smörj in två ugnsformar, eller aluminiumformar och fördela smeten i dessa.
Grädda formarna i nedre delen av ugnen med över/undervärme i 175 grader i ca 60 minuter.

Håll koll så att de inte bränns, i så fall täck över formarna med ett fuktat bakplåtspapper.
När ostkakorna "stannat" och inte är rinniga i mitten är de färdiga.

Servera dem ljumma med vispad grädde och en god sylt.

tisdag 24 november 2015

Babyfilt

Man kan inte säga att vintern stannade så värst länge här nere i Skåne. Just nu småregnar det för fullt utanför dörren. Det ihop med plusgrader gör så det mesta av det vita är på väg bort. Tur att man kan få sitta inne i värmen och pyssla lite. Just nu stickar jag på ett par minivantar till Molly, om allt går som jag hoppas bör de bli färdiga i morgon.

Vad som däremot är färdigt är babyfilten som jag började att sticka på i somras. Mönstret hittade jag på Garnstudios hemsida. Där finns verkligen ett hav av mönster till en kostnad av - Ingenting! Helt gratis! - Titta in på deras hemsida om ni inte redan har gjort det.




Mönstret finns på Garnstudios hemsida.

söndag 22 november 2015

Kylknölar, svingalla och saltsyra

Så kom vintern till Skåne, vad kan väl då passa bättre än lite goda råd ur boken "Husmoderns hemkurer och goda råd"? Jag har valt ett passande ämne - Kylda händer och Kylknölar.

"Den som har anlag för att få kylda händer, bör varje dag ta duktig motion samt därtill dagligen ett par gånger göra arm- och handgymnastik. - Att intaga fiskleverolja lär vara ett osvikligt medel att få bort frosten ur händerna, emedan blodets sammansättning och cirkulationen därav blir bättre.
För att bortarbeta frosten ur händerna tagas heta handbad om kvällarna. Vattnet skall vara +50 grader och tillsätta med en matsked rå saltsyra till så mycket vatten att det täcker händerna. Handbadet varar omkring 10 minuter. Efteråt masseras händerna några minuter med mjukgörande medel och handskar pådragas och få sitta under natten.
Om dagarna gnidas händerna allt emellanåt med en blandning av lika delar kamfersprit och eau de Cologne. Ute begagnas tjocka tumvantar och muff.
Kylknölar penslas flera gånger om dagen med svingalla och jodsprit, som finnes att köpa färdigt på apotek. För övrigt behandlas händerna enligt föregående beskrivning."
- Nja.....gamla hederliga husmorstips till all ära, men jag vet inte - gnida in händerna i svingalla, eller ta 50-gradiga varma handbad med rå saltsyra, låter inte lockande. Bäst att leta fram alla stickade vantar man gjort, så kommer de också till användning






lördag 21 november 2015

Nybliven mormor till lilla Molly

Nu har jag inte gjort något inlägg sedan september, kanske dags att göra det nu! Ibland måste man bara få ta ett steg tillbaka och andas, och i mitt fall njuta. Jag har nämligen blivit mormor till världens mest underbaraste lilla Molly. Jag kan redan nu erkänna att hon kommer att bli duktigt curlad och bortskämd av sina morföräldrar, och jag antar att det samma kommer att ske av hennes föräldrar.

Man har ju hört från alla håll och kanter, att bli mormor är det bästa som finns. Jo, kanske det, har man ju tänkt, men kan det verkligen slå att själv bli mamma? Och JA, det kan det! Att bli mormor, och farmor antar jag, är verkligen speciellt. Från ena dagen till en annan så har man plötsligt en ny liten människa att älska, och det utan att man är helt slutkörd och värkbruten efter en förlossning. Som mormor får man alla de godbitar som man ibland kan missa som nybliven mamma.

Det är inte bara mormor och morfar som fått något nytt att älska, även Tinni och Majsan är lyckliga. Majsan är den som mest ligger och vaktar, och när Molly är ledsen så måste hon fram och kolla vad det är som är fel. Tinni springer fram och tillbaka och hämtar leksaker, i hopp om att hennes nya kompis skall förstå att hon vill leka. Ja, kort och gott så kan man säga att vi är väldigt lyckligt lottade i vår familj.
Okey, inte leka - då kelar vi istället.