torsdag 26 mars 2015

Adopt a Bee 2015

Bild från Adopt a Bee:s hemsida
Även detta år så drar jag mitt strå till stacken....eller ska jag säga "till kupan..."?! Medlemsavgiften för 2015 på Adopt a Bee är betald och det känns riktigt bra.

Tydligen så har de små gynnarna redan börjat att röra på sig så smått, och om det kan man läsa inne på hemsidan. Ännu så är de inte frisläppta, utan surrar rundor inne i sina små lådor.

I år tänker jag faktiskt sno ihop några biholkar och sätta lite här och var i trädgården. Tyvärr så är våra små bin hotade, och det kan få ganska allvarliga följder, därför så tänker jag göra vad jag kan.

Jag hittade en enkel anordning inne på Fältbiologernas hemsida. Man behöver bara några bambupinnar, snöre och en såg.

http://www.faltbiologerna.se/faltbiologen/bygg-en-biholk
Bild hämtad från Fältbiologernas hemsida.

onsdag 25 mars 2015

Operation Mjölbagge!

Liten men nog så äcklig!
- Äckligt är ordet! Jag skulle sätta igång och baka och intet ont anande, så öppnade jag mjölpåsen och stirrade plötsligt på en hel koloni mjölbaggar! Alltså detta är riktigt äckligt tycker jag.

Där låg dom och sprattlade! Några på rygg, några på sidan och några som försökte sig på att genomföra ett flyktförsök. Jag stängde snabbt påsen igen och tryckte ner den ibland soporna.

Trots att mjölpaketet nästan var nyöppnat så var skadan redan skedd. Efter en noggrann kontroll av mitt skåp, kunde jag konstatera att de jävlarna förökat sig med råge. Jag hörde min väninnas ord eka i huvudet:

- Har du fått in mjölbaggar så kasta påsen direkt! För dom sprider sig riktigt fort!

Och är det någon som borde veta, så är det "A". Som delägare i en livsmedelsaffär så har hon stött på en del äckligheter. Hon har berättat hur de har stenkoll på bland annat mjölet, när det kommer till butiken.

- Man ser direkt om mjölet är infekterat av baggar, sa "A". De brukar samla sig vid påsens öppningar och då är det bara att se till att returnera hela pallen omedelbums!

 Nu var min mjölpåse inte inköpt hos henne utan i en av stans stormarknader, och jag antar att pallen som mitt mjöl kom med, var slutsåld för länge sedan. Alltså ingen större idé att råda dem returnera sina mjölpallar.

Istället för att baka blev det till att sanera mitt köksskåp. Alla mina mjölpåsar åkte ut.

- Alla, tänker ni?! Ja, ALLA! - Vetemjöl, Rågsikt, Grovt Rågmjöl, Grahamsmjöl, Vetemjöl Special, Dinkelmjöl och så någon annan mjölsort som jag glömt namnet på. Allt åkte - lika bra att lyda "A:s" råd.

Här om dagen så träffades vi igen - "A" och jag, för att ta en fika och prata lite skit. Jag berättade då om mjölbaggsinvasionen och att jag hade följt hennes råd att kasta allt. Sedan visade jag stolt upp mina nyinköpta mjölpaket som jag nu placerat  i förslutningsbara plastpåsar.

- Lycka till med att invadera mitt mjöl nu, suckers......flinade jag.

- Men plastpåsar är ingen bra idé det heller, svarade "A". Du måste ha täta burkar med lock, för dom äter hål på plasten också!
Plastburksleverantörerna måste jubla!

- VA?! Skämtar du??!

- Nä, jag lovar. Dom är lika jävliga som kackerlackor.....!!

Nu står jag här med halva köket fullt av nyinköpta plastburkar med täta lock.

- Jävlas Ni med mig så jävlas jag tillbaka, räkna med det.

Operation Mjölbagge - Mission completed!


tisdag 24 mars 2015

Symöte en solig tisdag i mars

Här sitter jag och har symöte och stickar på lille Vilgots Onepiece. Den börjar ta form, men än så är det en bit kvar, tills den är färdig.

Men redan nu har funderingarna börjat gå på vad jag skall hitta på härnäst. Kanske ska jag ta ett ryck och sticka färdigt alla raggisar som blivit liggandes, eller ska jag sätta igång och sticka en vårkofta till lilla Bellis...?

Jag måste erkänna att suget efter att påbörja något nytt, är ganska stort. Problemet med detta är att jag inte hittat något roligt mönster ännu. Finns det någon av er symöteskompisar som kan ge tips på en kofta till en tjej på 3 år, så hör gärna av er.

Under tiden hälsar jag på hos Husmorsskolan och kollar in länkarna till de andra symötesdeltagarna.


torsdag 12 mars 2015

Med en enkel tulipan....

Idag har vi strålande sol och 11 grader varmt utomhus, och det är underbart. Efter en snabb runda i trädgården, kan jag konstatera att både tulpaner och påskliljor vuxit med en rasande fart på bara några dagar.

I mina rabatter växer det traditionella påskliljor och tulpaner. Men jag önskar verkligen att jag hade fri tillgång till dessa oerhört vackra tulpaner, som jag fick av en god vän här om dagen.

Jag har ingen aning om vad det är för sort, men om någon av Er känner till namnet så hör gärna av er.

Det är inte bara i rabatten som det är fart, även fåglarna har verkligen vaknat till liv. Det kvittras och flaxas hej vilt utanför fönstret, så med en nykokt kopp kaffe så tänker jag gå ut och göra dom sällskap.



tisdag 10 mars 2015

Tisdag, symöte och en ny Onepiece

Tisdag innebär symöte, och det är alltid lika spännande att se vad deltagarna håller på att arbeta med.

Själv har jag påbörjat ännu en Onepiece till lille Vilgot. Den jag gjorde innan passade precis, för den lilla krabaten växer så det knakar. Tanken är ju att han ska använda denna ute, när det blivit lite varmare, så därför har jag börjat sticka på en ny som förhoppningsvis skall bli lite rymligare. I alla fall så har jag dragit till med ett par storlekar större.