tisdag 21 oktober 2014

En liten One-Piece

Jag har inte deltagit i något symöte på väldigt länge, så det är väl dags för det nu. Jag har precis börjat sticka på en liten One-Piece, till en liten Vilgot. Efter mycket rosa är det äntligen dags för lite blått - ja, jag är så gammalmodig så det gamla genustänket sitter där det sitter!!

Jag använder ett mönster från Garnstudio, som är enkelt att följa och dessutom gratis. Garnstudio har en rejäl mönsterbank att dyka i, så jag rekommenderar er alla att göra ett besök.

Lite One-Piece-stickning passar förresten alldeles utmärkt att sysselsätta sig med nu när hösten gjort sin entré. Men det är inte läge för att beklaga sig. Vi har haft sensommardagar fram till mitten av oktober med temperaturer mellan 15-18 grader. Men nu när det har vänt och vi nalkas vintermånaderna - vi har ju faktiskt julafton om ca två månader- så passar det perfekt med lite mysig stickning inomhus nu.




söndag 5 oktober 2014

Banankaka

Vet du inte vad du ska göra med trötta och fläckiga bananer? - Baka en underbart saftig banankaka!

SUSANNES BANANKAKA


Ingredienser:

50 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2½ tsk bakpulver
½dl mjölk
2 stora övermogna bananer


Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner det i smeten.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken.
Mosa bananerna grovt och blanda samman allt till en smidig smet.

Klä en avlång bakform med bakplåtspapper.

Grädda i ca 50-60 minuter i nedre delen av ugnen i 150 grader varmluftsugn/175 grader över/undervärme. Känn efter med en sticka så kakan inte är kladdig i mitten innan du tar ut den.


lördag 4 oktober 2014

Kanelbullensdag


Idag firas Kanelbullensdag och det bakas hej vilt i köken, runt om i vårt avlånga land.

Jag, som en modern husmor, kan ju inte vara sämre, utan drar mitt strå till stacken och presenterar här mitt favoritrecept på denna lyx.




KANELBULLAR

En underbar vardagslyx.
Ca 40 st

Ingredienser:

5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
1½ dl strösocker
1½ tsk salt
2 tsk stött eller malen Kardemumma
800 g vetemjöl (ca 14 dl)

Fyllning:

Här går man efter tycke och smak men jag använder ungefär till varje degplatta:
100 g smör
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Pensling:

1 ägg
2 tsk vatten
½ tsk salt

Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat.
Värm mjölken till 37 grader.
Lös upp jästen i lite av mjölken i en degskål, tillsätt sedan resten av mjölken.
Klicka i smöret.
Tillsätt sedan sockret, kardemumman, saltet och nästan allt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och jäs i ca 30 minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i tre delar. Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta, ca ½ cm tjock - tillsätt ev. lite av det sparade mjölet.

Fyllning:
Bred ut ett lager av det rumstempererade smöret, pudra över 1 msk vaniljsocker per utbakad platta. Strö sedan över kanel och strösocker i ett jämnt lager - här är sparsamhet inget plus!

Vik degplattan dubbel och rulla sedan ihop den till en rulle.
Vispa ihop äggstrykningen och dra ett penseldrag där rullen går samman.
Skär ut bullar, ca 2 cm tjocka och lägg dem med snittytan neråt i pappersformar.
Pensla dem med äggstrykningen.
Ställ in plåten med bullarna i den kalla ugnen och jäs i ca 30 minuter.

När bullarna jäst färdigt så tar du försiktigt ut plåtarna och sätter igång ugnen.

Grädda bullarna i ca 8 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg i 225 grader varmluftsugn/250 grader över/undervärme.