fredag 9 maj 2014

Kladdkaka med Center

Idag är jag både sötsugen och på experimenthumör! Därför satte jag igång att baka en ny sorts kladdkaka - Kladdkaka med Center. Det finns ju en uppsjö av recept på kladdkakor, men denna tyckte jag lät fantastiskt god. Jag hittade receptet på Jennys matblogg.

KLADDKAKA MED CENTER

3 ägg
3½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4-5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 g smält smör
2 nypor Flingsalt
2 rullar med Center eller Plopp

Smält smöret och låt svalna något.
Rör ihop ägg och socker. 
Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
Rör till sist ner smöret.

OBS! Vispa inte - då kan det bli för mycket luft i kakan och den riskerar att bli torr.

Klä en springform med bakplåtspapper.
Häll smeten i formen och tryck ner ca 10 Center/Ploppbitar.

Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader varmluft/175 grader över/undervärme i ca 25 minuter. Den skall fortfarande vara lite lös i mitten.

Ta ut kakan och fördela resten av chokladbitarna över kakan. Ställ in formen på eftervärmen i ugnen i några minuter, så att chokladen blir mjuk.
Ta sedan ut kakan igen och bred ut chokladen i ett jämt lager.

Ställ kakan svalt i ca 4 timmar, gärna över natten då den är som godast dagen efter.

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

fredag 2 maj 2014

Jag har lagt rabarber på våren!

Jag har bokstavligt talat lagt rabarber på våren! Rheum rhabarbarum! Denna underbara, syrliga växt som lika troget dyker upp i  min trädgård varje år.

Och lika underbart är det när man tar den första tuggan på den nybakade rabarberpajen.

Jag har mitt lilla standardrecept som är busenkelt att göra, och som smakar fantastiskt.

Rabarberpaj

3½ dl vetemjöl
3½ dl havregryn
1 dl strösocker
150 g smör

1 liter rabarber - sköljda och skivade i 1 cm stora bitar.
1½ dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Kör ihop vetemjöl,havregryn, strösocker och smör i en matberedare.
Lägg de sköljda och skivade rabarberna i en ugnsfast form.
Blanda strösocker, potatismjöl och vaniljsocker i en skål och pudra sedan detta över rabarberna. Skaka om lite så att det kommer lite runt om.
Fördela degen över rabarberna.
Grädda i ca 180 grader varmluft/200 grader över och undervärme i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått en fin gyllene färg.

Servera den ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.