tisdag 26 november 2013

Ett par Lovikkavantar

Idag vaknade vi upp till ett frostnupet landskap. Det var minus 6 grader när jag satte mig i bilen och solen sken allt vad den kunde. Det var verkligen en vacker morgon.

Nu några timmar senare så är solen fortfarande framme och lyser lika klart. Temperaturen håller sig strax under noll, så det blir väl till att leta fram vinterkläderna ikväll. Man har ju inte behövt plocka fram dom tidigare, eftersom vi har haft ett otroligt milt klimat här nere, men nu börjar det rätta till sig. Såhär några veckor före jul så vill man ju ha lite vitt runt knutarna, även om det nu bara handlar om rimfrost.

På tal om vinterkläder så har jag stickat färdigt ett par Lovikkavantar av det ena garnet som jag beställde. Nu har jag i alla fall en julklapp färdig!


måndag 25 november 2013

Julpysseldag i glada vänners lag

Igår så hade vi "stora julpysseldagen" hemma hos oss. Det var jag och mina barn, deras respektive och en svärmor som stökade runt i köket, och det var riktigt roligt ska jag säga.

Vi bakade lussekatter, som ju är ett måste till luciadagen. Men vi kokade också julgodis, så som den obligatoriska knäcken! Vi testade även på att göra chilitryffel, turkiskpeppartryffel och lakritskola som blev en smaksuccé!

De läckra kolorna rullade vi sedan i guldpapper så de såg riktigt exklusiva ut. Det lär dock bli problem att få den att räcka fram till jul.....det bor ju en del "råttor" i detta huset.

"F" tog sig an att göra Mozartkulorna.

De rullade nougatbitarna bäddade hon varsamt in i vår hemgjorda marsipan. Under tiden som Mozartkulor och kolor blev till, så passade "J" på att baka Småländsk ostkaka.

Dagen avslutade vi med julkorvstillverkning, den har vi ännu inte smakat på, eftersom den skall ligga kallt i ett dygn innan den kokas och sedan fryses in. När det blir dags att använda den, så bryner man den i en stekpanna till den fått en gyllenbrun färg och blivit genomvarm.






tisdag 19 november 2013

Ett litet brunt paket utan snören.....

- Ja, det är precis vad jag har fått i min brevlåda! Och vilket paket sedan!! Äntligen så har min nya garnbeställning kommit. Det är en speciell glädje som infinner sig när man står där med sina alldeles nya, orörda nystan.

Denna gången så har jag beställt Lovikka-garn och jag kommer naturligtvis att sticka Lovikkavantar av det. Jag tyckte Lovikkas neonfärger var så fräcka, undrar om de "lyser" i mörker också.

Så dagens symöte kommer att handla om kommande julklappar i form av Lovikkavantar! Jag hoppas jag fått något par färdiga att visa upp tills nästa möte.



tisdag 12 november 2013

En och en halv månad kvar tills julafton...

Shit vad tiden går fort! Idag kan man väl säga att det är en och en halv månad kvar till jul! En månad kvar och jag har absolut ingenting planerat. Det enda som är planerat i "julväg" är att vi skall ha en "julpyssel-dag" den 24/11, då ska vi "flickor" i familjen med svärmödrar och kusiner göra lite julstök - vad vi ska stöka till har vi inte bestämt än, men något blir det.

Men det är inte enbart julen som står för dörren, idag är det ju symötesdag! Jag har ju varit ifrån symötena ett tag pga festplanering osv. men nu är jag tillbaka igen. Jag höll ju på med att testa att tvåändsticka ett par sockar i akrylgarn, men eftersom jag avskyr akrylgarn så har det arbetet blivit undanstoppat på obestämd framtid. Istället har jag dragit igång med ett par goa raggisar i "äkta" yllegarn. De är så gott som färdiga bortsett från trådarna som skall fästas. Ta gärna en koll på Husmorsskolan och se vad de andra symötesdeltagarna hittat på!

måndag 4 november 2013

Överraskningsfest

Denna bloggen har ju stått lite still ett tag och anledningen till det är att vi förberett en överraskningsfest för min dotter "J", som fyllde jämt i helgen. Det är ganska omständigt att arrangera en överraskningsfest kan jag säga. Det är många moment man skall hålla i, och samtidigt vara noga med att inte försäga sig men jag har ju tack och lov inte gjort detta ensam utan hela familjen med respektive har varit igång.

Vi valde att bjuda in nya och gamla vänner, arbetskamrater och släktingar. Bara att hitta adresser till alla var inte det lättaste. Men tillslut så hade vi fått ihop en diger gästlista och inbjudningar skickades ut med uppmaningen att hålla tyst och låtsas som ingenting, ifall "J" fick för sig att bjuda in till egen födelsedagsfest. Alla inbjudna gäster tackade ja, vilket vi tyckte var jätte roligt. Endast ett återbud och det berodde på barnafödande - grattis till världen lilla knyttet!

"J" skulle kidnappas tidigare på dagen av några arbetskamrater, som sedan skulle ha lite olika aktiviteter med henne. Detta gav oss i "festkommittén" några lugna timmar att fixa dukning, piffning, och annat viktigt. Jag hade någon vecka tidigare köpt ett heliumkit bestående av ballonger och heliumgas. Detta förgyllde dagen för oss festfixare, vuxna blev som barn på nytt och det bjöds på många glada skratt.

Det var bestämt att "J" skulle dyka upp runt 18.00-tiden och gästerna var inbjudna att komma vid 17.30-tiden, och alla kom punktligt! All heder till dom. Vi hade fixat lite "mingel-tugg" .i form av melonkuber med skinka och minikrustader med stenbitsroms-röra, till välkomstdrink serverade vi Sangria, och att vi valde det beror helt på att det är en favorit hos "J".

Alla gästerna fick ett par skämtglasögon, dessa hade de på sig när "J" gjorde entré, vilket hon gjorde med förbundna ögon och hörlurar. När ögonbindeln sedan föll av så stämde vi alla upp i ett rungande JA MÅ DU LEVA! Sedan började festen!

Vi valde att bjuda på "exotisk buffé" med olika frukter och bär. Till det hade vi skivad kassler, rostbiff, kycklingklubbor och varmrökt lax, pastasallad, grönsallad, potatisgratäng och några kalla såser.
Till kaffet körde vi med familjens säkra kort - Morsan's Malajtårta!

Jag tror att det var en nöjd "J" som gick till sängs den natten.