torsdag 31 januari 2013

Ligister

Så var det detta med ligister.  De är ju inget vidare, ställer bara till med en massa problem och ofog för omgivningen. Jag har en hel hög med ligister i min trädgård. De skriker och lever runt så att fjädrarna yr. Jag pratar om skatorna som tagit min trädgård i besittning.

Vi har en del Thujor vid tomtgränsen, och dessa har fungerat som skatbon en tid. Det får plats en hel del skator i en Thuja har jag konstaterat. Nu har några skator ballat ur helt, och det är förmodligen de skatungarna som föddes i fjol som vuxit upp och blivit tonåringar. De är inte kloka helt enkelt.

Inte nog med att de kivas med varandra eller med småfåglarna runt omkring, utan de kan mycket väl ge sig på att börja reta Tinni och Majsan också. Tinni bryr sig inte ett skvatt om skatorna, men Majsan!!! Hon blir ursinnig och gör allt för att få tag på dom. Men skatorna nöjer sig inte med det, utan de har bestämt sig för att jäklas fullt ut och därmed ge sig på tomtägarna.

Jag har under en tid fört ett talgbollskrig med dessa ligister. Det har visat sig att de utvecklat ett smart sätt att plocka ner talgbollarna efterhand som jag hänger upp dem, för att sedan flyga iväg med dem.

Nu har jag lyckats binda fast dem så hårt att de ännu inte lyckats få loss dom - ger dom sig på den nya fodermataren som jag investerat i till småfåglarna. En liten tyngre sak som ser ut som en svamp - DEN har dom lyckats få loss och kastat på marken.

Det är ju inte en småfågel som vågar närma sig vare sig talgbollar eller fodermatare när ligisterna är ute, så in emellan så far jag ut och viftar bort dom, som OM det skulle göra saken bättre!


onsdag 30 januari 2013

Honung i baket!

En liten hälsning från mina små bi-kompisar, så här i fastlagstider.
 

tisdag 29 januari 2013

Symöte och en ny liten Onepiece

Tänkte visa upp vad jag börjat att sticka på. Det skall bli en liten Onepice till en liten krabat. Hoppas bara jag hinner bli färdig innan han vuxit ur den.

Detta att sticka med flera garner samtidigt kan vara lite knivigt. Man skall se till så att man har samma spänning på alla garntrådarna, samtidigt som man håller koll på att garnen inte snor ihop sig i varandra. Sedan måste man ju naturligtvis hålla koll på mönstret! Detta mönster som jag håller på med är ganska intelligensbefriande, men kräver ändå sin lilla koll.

Vill ni ta en titt på vad de andra symötesdeltagarna hittat på så klickar du här



fredag 18 januari 2013

Shiit! Vilken beslutsångest!

Jag har ju sytt lite förkläden i ett rosa-rutigt IKEA-tyg, och ju mer jag har tittat på tyget ju mer tycker jag om det. Jag har nästan bestämt mig för att sy nya vårgardiner till mina köksfönster i detta tyget, problemet är bara att det är tillfälligt slut i varuhuset som jag brukar besöka.

Jag har berättat för min vänninna som jobbar på IKEA att jag är ute efter detta tyget, och igår så ringde hon och sa att hon kört inom ett annat IKEA-varuhus för att se om de hade mitt tyg. Tyvärr så var det slut där också - det finns fler som gillar det - men hon hade hittat ett annat tyg som gick i samma färgställning och som var minst lika snyggt.

Efter några SMS och MMS så bestämdes det att jag skulle ha 5 meter av det nya tyget. Nu inser jag att detta omkullkastade min första idé på nya köksgardiner.

- Skall jag har rutigt eller randigt! Shiit! Vilken beslutsångest!

IKEA-TYGET "EMMIE"







tisdag 15 januari 2013

Ett rutigt "old fashion-förkläde"

Alla vi som hoppades på att våren skulle komma  när all snön försvann, vi hoppades förgäves! Det har snöat sedan igår. Ni som tycker jag är alldeles ute och reser, när jag yrar om våren mitt i vintern, ni skall veta att här nere i Skåne händer det faktiskt att våren gör en tidig entré. Det är inte ovanligt att mina påskliljor sticker upp en tio centimeter i januari. Men inte i år, för ute så råder det vinterläge, med snö och en bitande kyla.

Det är förvisso väldigt vackert när man tittar ut, men jag har tröttnat på snön och vintern nu. Jag har en sådan längtan efter våren, att jag redan har beställt fröer som skall resultera i vackra blommor under sommaren som kommer. Men de får ligga och bida sin tid i sina fröpåsar, tids nog så kommer de ner i marken.

För att leda tankarna på annat håll, så kan jag berätta att till dagens symöte så har jag ett färdigt förkläde att visa upp. Mitt "old fashion-förkläde" i det rutiga IKEA-tyget med blommiga detaljer skall jag ge bort, sedan har jag ännu ett förkläde att sy färdigt, och det är till mig själv.

Vad de andra symötesdeltagarna hittat på ser Ni här.

    
Ett broderat monogram
sätter extra piff
En fastsydd ögla är perfekt att hänga en
handduk i.








måndag 14 januari 2013

Susanne's godaste äppelkaka

Har ni som jag - en hel del äppel som blivit över efter julen? Varför inte slänga ihop en god äppelkaka och bjuda på?

Jag har ett sjukt gott recept som jag brukar använda, och enkelt är det också.

Deg:
 
200 g smör
2 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker     

5 - 6 äpplen (eller så mycket äppel som behövs för att täcka botten på formen)
1 tsk kanel
2 dl äppelmos (kan utelutas)

Blanda samman degen.
Skala äpplena  och skiva dem sedan grovt.
Lägg dem i en smord ugnsfast form. Klicka över äppelmoset och pudra sedan över kanelen.
Fördela sedan degen över äpplena så de blir helt täckta.

Grädda i 200 grader i 20-30 minuter - tills degen fått en gyllene färg.

Serveras ljummen med vaniljsås till.

 

tisdag 8 januari 2013

Första symötet 2013

Idag vaknade jag upp till ett mycket grått väder. Det är en sådan kall, isande kyla som går ända in i märgen. Men så sade de ju på nyheterna att "Rysskylan" den skulle komma, och det har den nog gjort.

All snön som kom vid jul är borta, och i takt med att den försvann så flög också julstämningen sin kos. Nu är det våren som man längtar efter. Vårvärme och vårblommor! Tänk att få sätta sig i en stol invid husknuten, med en kopp kaffe i handen och få insupa vårsolens värmande strålar. Men allt det känns väldigt avslägset när jag tittar ut genom mitt fönster.


Ett broderat monogram sätter extra piff
Tack och lov så har jag det varmt och skönt inomhus. Idag så har jag inget "mys-i-soffan-symöte", utan idag så håller jag på att knåpa på ett förkläde.

Jag gjorde ett före jul som jag gav bort i julklapp, och nu håller jag på med två nya. Ett skall jag behålla själv, och ett skall jag ge bort.

Tyget köpte jag för ett tag sedan på IKEA, utan att egentligen ha en aning om vad jag skulle göra med det. Jag gillade färgen, det räckte för mig just då. NU kom det till användning ihop med lite stuvbitar som jag syr på, som extra detaljer. Jag har även lagt ner lite möda på att brodera ett monogram som extra piff!

Ännu har jag inget färdigt resultat att visa, men förhoppningsvis till nästa symöte skall jag ha fått något förkläde färdigt.


onsdag 2 januari 2013

Gott Nytt kära vänner!

Så har ett nytt färskt år startat, med nya utmaningar och nya förutsättningar. Om någon undrar vart det gamla året tog vägen så fråga inte mig, för jag är lika undrande jag.

Vad hände under 2012? På mig så har minnet försvunnit lika snabbt som dagarna. Det var skottår, USA gick till val, bankkriser, landskriser och så skulle jorden gå under. Märkligt nog så överlevde vi allt ihop, för idag så noterar jag den 2 januari 2013 i min almanacka.

Men det var ju inte bara elände 2012, det hände en hel del trevligheter också. Som exempelvis våra symöten som vi har varje tisdag. Tänk om vi - alla symötesdeltagare - samlade ihop allt vi gjort under 2012! Det skulle bli en hel del att titta på!

Nu är det bara att sätta igång med förberedelserna för 2013-års symöten. Vad skall vi hitta på i år?

Det bästa att börja med för min del, vore väl att slutföra de arbeten som inte blev klara under det gångna året. Sedan har jag tänkt att ha en upprensning och sortering av alla mina recept som ligger lite huller om buller.

Jag har införskaffat mig en receptbok som heter "Min receptsamling". Det är bok med fina illustrationer och flikar som skall bli min "hjälpreda" i sorterandet. En sådan i köket rekomenderar jag varmt!

Fliksystemet gör det enkelt att sortera
in sina recept i rätt ordning.