onsdag 12 september 2012

Vågar man säga - ÄNTLIGEN HÖST??

Hösten är enligt mig, en månad som är underskattad. Visserligen så är det sorgligt att våra härliga varma och ljusa dagar börjar ta slut, men med hösten så kan man få "ko-konga" sig, lite hur man vill och det gillar jag. Hösten har faktiskt sin charm, precis som våren, sommaren och vintern. Dagarna blir kortare, och det blir mörkare och mörkare för varje dag. Äntligen så syns ljusen när man tänder dom, och det är en lycka i sig.

Lite halvfrusen så kan man sno filten runt sig, när man kurar sig till rätta i soffan. Det märks på hundarna också att det börjar bli höst. Dom vill också ligga under filten, och gärna så tätt intill kroppen de kan komma. Med hösten kommer också förberedelsen inför julen. Ganska tidigt så påminns vi om att köpa jultidningar. Eller så dimper det ner något prenumerationserbjudande från någon veckotidning, om deras specialnummer om just julen. Och varje gång så blir jag lika sugen på att köpa, fast jag vet att det står nästan samma sak i dom varje år.

- Jag vet hur man kokar och fixar till skinkan, och hur man gör det vanliga julgodiset! Hur man spraymålar kottar!! Snälla kan ni inte skriva om något som jag inte vet?? Ni kan väl "suprisa" mig??

I år så har jag bestämt mig för att INTE köpa någon specialtidning om julen, vi får väl se hur länge jag kan hålla de löftet....

Syföreningsmöte med en arbetande VVS-installatör

Tisdag = syföreningsmöte, men det vet väl alla vid det här laget. Jag sitter uppkurad i soffan lite försynt, för ute i hallen sliter VVS-installatören med det nya elementet som skall upp. Jag tycker nästan lite synd om honom. Han skulle säkert uppskatta om han fick en inbjudan till mitt syföreningsmöte som pågår i all hemlighet. Men han har ju sitt schema att följa, och jag tror inte hans arbetsgivare skulle gilla en eventuell inbjudan.

Ute regnar det för fullt, och åskan är nog inte allt för långt borta. Det är så kvavt att man nästan har svårt att andas. Det kommer nog att sluta med en stor urladdning, men det behövs faktiskt här hos mig, trots allt regnande i sommar. Mina nyplanterade hallon - och björnbärsbuskar och de nya fläderträden behöver ju en hel del vatten så här i början. Jag hoppas verkligen att de skall ta sig, för det är så otroligt gott att ha när den säsongen kommer, och jag längtar redan.


Vad har jag då att bjuda på denna syföreningsdag? Jo, jag stickar vidare på Isabelles Pippi Långstrump-tröja, som egentligen blir en kofta! Den går ganska fort att göra, för det är lite grövre garn, och i och med det - grövre stickor. Jag har gjort ett halvt bakstycke och är snart gjort färdigt framstyckena. Vi får väl se hur långt jag hinner tills nästa möte.

torsdag 6 september 2012

- Tjohooo, det bäässta som fiiins....

Fy fabian säger jag bara! Om ni kunde ana hur ont i kroppen jag har! Men det är smällar man får ta när man har slitit och släpat i trädgården. Den tidigare igenvuxna tomten, har nu fått sig ett rejält lyft. Jag har, med hjälp av min underbara familj, rensat bort ogräs, grävt ner mina nya buskar, och lagt sten runt rabatterna. Där är jag inte helt klar ännu, men snart så!

Hela förra helgen gick åt till stängseluppsättning. Det visade sig att min lillebror var en fena på att sätta upp sådant, och naturtillgångar som honom, måste man ju ta vara på. Så nu har dogsen en lite större avdelning att springa på, och kaniner och igelkottar har en lite mindre.

Majsan är överlycklig!
- Tjohooo, det är det bäässta som fiiins, att springa runt och spana in sitt nya revir! Genom den nya staketdragningen, så har hon fått bättre insyn i buskarna,där både skator och katter slåss om utrymmet. Just nu funderar hon febrilt på hur hon ska ta sig egenom det nya staketet, och in i buskaget.

Tinni där emot, hon är mer som tjuren Ferdinand. Hon skiter i både katter, kaniner, skator och igelkottar. Hon lullar runt på sin tomthalva och käkar lite nedfallna plommon, tar några munnar jord och sätter i sig en och annan grästuva.
- Men hallå....? Vad är poängen liksom...? tänker hon säkert, när hon ser hur Majsan sniffar runt som en galning.
- Man får ju inte tag på dom ändå, det är ju både lönlöst och energikrävande. Nä, jag lägger mig ner och relaxar lite, å har man tur så kanske det ramlar ner någon självdöd fågel framför mina fötter.....

... ja, eller så faller kanske jag! För det har visat sig, att både Tinni och Majsan gillar att gräva hålor! Jag vet inte i hur många hålor som jag trampat i och varit nära att bryta fötterna av mig. Att bryta benen nu, skulle vara oerhört olämpligt. Jag har ju lite kvar att göra, som att skaffa mer sten till exempel, det gör man inte med benen i gipspaket!





tisdag 4 september 2012

Symöte och brödbak

dagen symöte så kom raggsockar på tal, det börjar ju bli säsong för sådana nu. Själv har jag letat efter mönster till sådana ett tag, men de skall vara i babyformat! Mönster på raggisar i vuxenstorlekar har jag gott om. Ännu har jag inte lyckats hittat något, så finns det någon som kan ge mig tips på var man kan hitta detta så får ni gärna hojta till.

Kofta stickat i Drops jeansgarn
Idag kan jag också visa upp ännu en färdig kofta! Man kan väl säga att det går bra nu. Jag har en kofta till som jag skulle göra färdig, men jag kunde inte låta bli att gå emellan med en liten kofta i Pippimönster, de är ju moderna igen.

Medan symötet pågår och pippikoftan växer sig större så jäser degen i matberedaren. Idag slår jag till med ännu ett Valnötsbröd, som har blivit favoriten här i huset. Receptet har jag "knådat" ihop själv, och tycker att jag lyckats få till det riktigt bra. Det är så underbart gott, så jag delar gärna med mig av receptet här:


Susanne’s Valnöts & Russinbröd

Du behöver för 2 bröd
½ paket jäst (jag använder blå paket)
1 ½ tsk salt
3 msk honung (kan uteslutas)
4 msk olivolja (eller annan olja)
4 dl ljummet vatten
200 g (4 dl) rågsikt
½ dl russin
75-100 g hackade valnötter
250 g vetemjöl special(ca 5½ dl). Det går även bra med vanligt vetemjöl

Gör så här:
Rör ut jästen i lite vätska.
Blanda samman allt i en matberedare och kör i ca 8 minuter.
Låt jäsa övertäckt 1 timme.
Arbeta ihop degen och forma till två limpor som läggs i avlånga formar.
Låt jäsa 30 minuter övertäckt
Grädda i varmluftsugn på 180° i ca 30 minuter (i vanlig ugn ca 200°).