onsdag 23 maj 2012

Sädesslag - vad är vad?

Förra sommaren, när jag och min dotter Jenny var ute och körde, så passerade vi det ena böljande sädesfältet efter det andra. Men vad var det för sorter som växte där?

Jag blev snabbt varse, att det jag lärde mig i grundskolan för en himla massa år sedan, fallit i total glömska. Inte ens Jenny kunde med säkerhet säga vad det var för sorter. Vi var helt säkra på hur havre såg ut, men sedan var vi helt nollställda.

Dagen efter fick jag ett mail ifrån Jenny som inte kunnat släppa funderingarna om hur vete, råg och korn såg ut. Hon hade hittat den perfekta bilden!!

- Denna måste vi ha med oss i bilen nästa gång vi ska ut på roadtrip!



Våra fyra sädesslag

tisdag 22 maj 2012

Årets varmaste syföreningsdag hittills

När jag körde hem en runda på lunchen idag, så visade termometern 30 grader! Det var verkligen varmt och kvavt. När jag sedan skulle köra hem på eftermiddagen så öppnade himlen upp sig med ett riktigt åskväder. På parkeringen såg jag två män komma springande i en väldig fart, de var på väg mot sina käraste ägodelar - sina cabbar! Båda herrarna hade kört nercabbat tidigare på dagen och sedan parkerat bilarna med cabben nere, det fick de sota för nu. När jag sedan lyckats ta mig ut till min bil så kunde jag konstatera att temperaturen sjunkit med 10 grader! Helt otroligt att det kan bli en så stor temperaturskillnad på bara några minuter.

Väl hemma så fikade jag på en efterlängtad kopp kaffe och min hemmagjorda müssli, som jag gjorde igår. Jag har lyckats få till en riktigt bra blandning denna gången, som är både nyttig och fantastiskt god. Nu står den upphälld på köksbänken, i min fina glasburk som jag fick av mina barn i julklapp. Denna müsslin är faktiskt god att ha som snacks ocks. När sötsugen kommer på, vilket det gör ofta hos mig, så är det bara att ta lite müssli och knapra på.

Idag på mitt symöte har jag fortsatt med Isabelles kofta, nu skall den tvättas och spännas ut för att sedan monteras ihop. Sedan skall jag bara att sticka framkanten och halsen, samt virka dit några effektränder. Efter det så skall jag sätta igång med den matchande hatten, den skall virkas så det blir ett litet avbrott i stickningen.

Barnkofta i härliga pastellfärger


lördag 19 maj 2012

Uppdatering av Syföreningens nya logga

Just nu sitter jag ute i min sommarstuga vid havet och njuter av en fantastiskt vacker kväll. Solen slänger sina sista glittrande strålar på vågorna, innan den till slut går ner bortom horisonten. Åh, vad jag älskar dessa kvällar. Som pricken över I:et så är vi barnvakter åt lilla Isabelle. Hon skall stanna tills imorgon. Nu sover hon gott efter lite bus och med en flaska välling i magen.

I morse när jag vaknade var himlen mörkgrå, och fram emot middagen så började det regna. Jag vet att många skulle brista ut i en lång suck över det blöta vädret, men jag har faktiskt lärt mig att hitta lugnet och trivseln med regnets smattrande. Det är dagar som dessa, som är så perfekta att "surfa" runt lite på internet. Det är riktigt uppiggande att besöka några av de bloggar som finns. Det är helt fantastiskt så många roliga och nyttiga tips och trix man hittar, och så många härliga recept som man vill prova.

Idag är också en perfekt dag att uppdatera Syföreningens nya logga. Jag låter ändå den gamla ligga kvar, för jag tycker bilden är helt underbar. Den får en att tänka tillbaka på tiden då man gick på Lanthushållsskolan.

Husmorsskolans Nya Syförening

tisdag 15 maj 2012

Lite mer om Tvåändsstickning

Så blev det äntligen symötestisdag. Denna dag passar verkligen till att sitta inomhus och knepa och knåpa. Det är en ruggig dag här nere i Skåne. Snålblåst och små regnskurar gör så att man hellre håller sig inomhus. Just nu paralellstickar jag, dvs. jag hoppar mellan två arbeten - barnkoftan och halsduken - som man brukar säga: - ombyte förnyar.

För övrigt så har jag blivit helt "såld" i min bok Tvåändsstickning som jag berättade om tidigare. Jag tänkte faktiskt bjuda på några rader ur boken här, till er som inte har möjlighet att köpa den.

Jag ser verkligen med beundran på dessa kvinnor som förr i tiden verkligen tog till vara på varje minut. I boken kan man läsa hur kvinnorna stickade medan de vallade kreatutren, samt under de pauser som uppkom vare sig det var utomhus eller inomhus.

Genom att läsa boken, så har jag lärt mig att tekniken tvåändsstickning ger ett tjockare men mindre elastiskt plagg.

De tvåändsstickade mönstren liknar korsstygn, och jag kan mycket väl tänka mig att dukar och andra textilier med korsstygn var en stor inspirationskälla till de tvåänsstickade plaggen, och även tvärtom förstås.


På förekommen anledning har jag tagit bort bild och textmaterial hämtade ur boken.

onsdag 9 maj 2012

Smålandskringlor

Det finns en kaka som verkligen väcker ett barndomsminne hos mig, och det är Smålandskringlan.

Jag kommer så väl ihåg första gången jag smakade en Smålandskringla. Jag var runt tio år och fick "provsmaka" en kringla ute i köket. Men jag fick nöja mig med EN kringla, de andra skulle sparas till ett speciellt tillfälle.

Som vuxen kan jag nu säga att varje stund med en Smålandskringla är speciell, så
därför delar jag här med mig av det recept som jag brukar använda.

SMÅLANDSKRINGLOR

Ca 20 st

75 g smör, rumstempererat
½ dl strösocker
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 °.
Rör socker och smör till en porös smet.
Blanda ner gräddfilen, tillsätt därefter mjölet som blandats ihop med hjorthornssaltet.
Rulla samman degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i mindre bitar och rulla ut ca 12 cm långa "maskar", tjocka som en vanlig blyertspenna. Forma till en kringla eller ring. Lägg den sedan på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kringlorna med uppvispat ägg och strö sedan över pärlsockret.
Grädda i ca 8 minuter och låt dem sedan svalna på ett galler.

Tips: grädda en kringla först för att se hur stor den blir. Degen jäser upp ganska mycket, och en för tät kringla kan resultera i en ihop jäst "kringle-klump" - men även sådana är goda!

tisdag 8 maj 2012

Symötesdag med Tvåändstickat på menyn

Denna symötesdagen hade jag tänkt ägna lite åt Tvåändsstickning. Jag halkade in på detta när jag gjorde ett besök hos Dödergök, som på sin sida presenterade denna stickteknik. Till er som ännu inte varit där vill jag ge rådet att titta in, hon har gjort så många otroligt vackra saker som bara måste ses.

Själv blev jag så inspirerad att jag införskaffade mig en bok i ämnet, som hette just Tvåändsstickat. Här presenteras inte bara hur sticktekniken går till, utan även lite bakgrundshistoria som är riktigt intressant.

Själv hade jag inte en aning om att kvinnorna förr i tiden stickade under tiden som de var ute och gick!! All tid skulle tas till vara. På sidan 13 kan man läsa följande:

"En kvinna i Gagnef i Dalarna, född 1890, berättade att hon som ung fick anmärkning av Mor för att hon bar harven fel, den skulle bäras under armen så man hade händerna fria för stickning".


Foto: Gerda Söderlund/Ur boken Tvåändsstickat


I boken presenteras en speciell garnkrok som man hängde garnet på. Denna krok sattes sedan fast i förklädet, och underlättade på så sätt stickningen under vandringen.

Ryss Anna på väg till fäbodarna med man och dotter.
Under vandringen förser hon strumpan med en ny fot av
ofärgat garn.
Text och bild från sidan 15 i boken Tvåändsstickat.
Ja, här finns mycket intressant att läsa och många fina bilder att titta på.

Medan jag håller på att läsa denna bok, så passar jag på att sticka en liten kofta till Isabelle. Jag tycker koftan och den matchande hatten är så otroligt söt så jag kunde inte låta bli. Halsduken som jag började på tidigare får faktiskt vänta lite, den behöver ju inte vara färdig förrän till jul!!

Mönster från Schachenmayr